Gymnázium Ostrov
Z některých škol odcházejí nic netušící absolventi do nelítostného světa, přáli bychom si, aby z ostrovského gymnázia vycházeli nelítostní absolventi a absolventky do nic netušícího světa!

Česky English Deutsch

S astronomy na akademii věd? Můžete jet taky!

Foto

 Milí zájemci o hvězdy, a nejen o ně,

máme pro vás opět pár informací k činnosti astronomického kroužku.  Scházíme se v komornějším počtu než ze začátku, ale o to raději se procházíme v temných zákoutích přírodovědy. Už víme, co tvoří hmotu hvězd a galaxií, a stále podrobnější optikou se díváme na zemskou atmosféru.  Neděsí nás rovnice, dokonce víme, jak je v astronomii využít.

Čemu se budeme věnovat příště? Máme za sebou něco teorie a metodiky měření, a můžeme se tedy začít věnovat praktické astronomii, fotografování, práci s meteorickou kamerou a analýze měření zemské ionosféry. Své poznatky si v praxi ověříme na karlovarské hvězdárně, kde budeme během tranzitu planety Merkur přes sluneční kotouč fotografovat, měřit a zkoumat sluneční aktivitu. Nové objevy jsou přede dveřmi, 9. května držte palce!

Věřte nebo nevěřte, nejsou to naše výmysly, ale klíče k opravdové vědecké práci. Svědčí o tom to, že se o naši práci začala zajímat česká akademie věd a požádala nás o diskuzi a prezentaci našich výsledků.  Začátkem příštího měsíce, v pátek 8. dubna, se tak vypravíme do Prahy a do Průhonic na Ústav fyziky atmosféry AV ČR. Kromě přednášky o moderním výzkumu atmosféry nás čeká i prohlídka laboratoří a technických pracovišť, kam se jen tak někdo nedostane.

Na exkurzi samozřejmě rádi uvítáme i posluchače seminářů z fyziky a chemie nebo jakékoliv jiné zájemce o přírodní vědy. Neváhejte s přihláškou a napište na laitl.fko@gmail.com, akce bude stát za to!

Stále se také můžete hlásit do astronomického kroužku a chytit za pačesy příležitost se něco dozvědět a podílet se na opravdovém vědeckém výzkumu. Hlásit se můžete na mailech hvezdarna.frantiska.krejciho@seznam.cz nebo laitl.fko@gmail.com či osobně v kabinetu fyziky. Beze všeho se také můžete přijít nezávazně podívat na nějakou naši schůzi.

Těšíme se na vás!

Za tým organizátorů Vojtěch Laitl



Zpět

Gymnázium Ostrov