Gymnázium Ostrov
Z některých škol odcházejí nic netušící absolventi do nelítostného světa, přáli bychom si, aby z ostrovského gymnázia vycházeli nelítostní absolventi a absolventky do nic netušícího světa!

Česky English Deutsch

Češtináři v okrese opět nejlepší

Foto

V okresním kole Olympiády v českém jazyce obsadili naši studenti přední místa, i když cesta do místa konání byla plná nástrah a bloudění. II.kategorie 41. ročníku přinesla tyto výsledky: 1.místo - Eva Pincová V8.A, 2.místo - Jan Pauch V5.B a 4.místo - Tereza Rambousková V6.B. Počet účastníků 22!!  Našim studentům gratulujeme a děkujeme za příkladnou reprezentaci školy. Ráda bych touto cestou poděkovala všem vyučujícím českého jazyka, kteří svědomitě připravují studenty po celou dobu studia, na nižším i vyšším gymnáziu. Potěšila mě i slova porotce, cituji. " Jste opět nejlepší."                                

                                                                     Mgr. J. Strachoňová

 

Ukázka z práce T. Rambouskové:

 

Jak jsme jeli na olympiádu

 

   Překvapení na mě čekalo už na začátku. A nedalo by se říct, že bylo hezké. Teploměr ukazoval devět stupňů pod nulou. Pokrčila jsem rameny, pomyslela jsem si, že to přece přežiju, natáhla na hlavu čepici a vykročila na cestu. Naše výprava měla být kompletní už v autobuse do Karlových Varů. Kvůli zpoždění ale přijely dva spoje skoro najednou a my samozřejmě nastoupili do toho, kde čtvrtá část týmu nejela. To byl jenom začátek…

 

Když jsme všichni udýchaní dorazili na konečné místo určení, posadili nás do jiné místnosti než zbytek soutěžících, abychom je nerušili. Vydýchali jsme se a pustili se do gramatiky. Ani jsme ze začátku pořádně nemohli psát, jak jsme promrzli. V konečném výsledku šla první část nad očekávání dobře, což později potvrdilo řešení.

   Druhá část byl jako vždy sloh. Zadáním byl citát od Miroslava Horníčka. Vypadalo to velice slibně, dokud jsem se nedostala ke slovu úvaha. Uh, tohle nepůjde. Já chtěla vymýšlet příběhy a ne plodit moudra o vztazích s rodinou a přáteli. Zatímco se naše mozkové závity rozpalovaly do běla, mezi námi a druhou skupinou pendloval porotce, který všechny naše výplody obdivuhodně rychle opravoval. Než jsme se nadáli, naše zamyšlení byla připravená k ohodnocení. Konečně jsme se občerstvili a navzájem si sdělili, co jsme to napsali za nesmysly. Krátce na to přišlo očekávané vyhlášení výsledků. Vítězkou byla tradičně Eva, Honza Pauch obsadil druhé místo. Pro mě zbyla bramborová medaile - místo čtvrté a pozice náhradníka do krajského kola. Evidentně naše slohy nebyly jenom nesmysly. Brali jsme to jako velký úspěch a vydali se na cestu zpátky.

 

 

 

 



Zpět

Gymnázium Ostrov