Gymnázium Ostrov
Z některých škol odcházejí nic netušící absolventi do nelítostného světa, přáli bychom si, aby z ostrovského gymnázia vycházeli nelítostní absolventi a absolventky do nic netušícího světa!

Česky English Deutsch

Jan Urban -Týdny mediálního vzdělávání

Foto

 Ve středu 29. 5. 2019 navštívil naše gymnázium v rámci projektu Jeden svět na školách „Týdny mediálního vzdělávání“ novinář Jan Urban. V lednu 1977 odmítl podepsat kolektivní prohlášení odsuzující Chartu 77, a byl proto okamžitě vyhozen ze zaměstnání, později zastával dělnické profese. Začátkem osmdesátých let se s rodinou přestěhoval zpět do Prahy a pracoval u Pražského stavebního podniku. Zároveň se stýkal s okruhem Charty 77, jejíž prohlášení podepsal, a fungoval jako spojka mezi členy a zahraničím. V roce 1988 spoluzakládal Východoevropskou informační agenturu a pracoval jako redaktor samizdatových Lidových novin.

Dne 18. listopadu 1989 pomáhal odstartovat stávky studentů a divadelníků a stál u vzniku Občanského fóra, stal se jeho mluvčím. V roce 1990 vedl Občanské fórum do voleb a po jeho vítězství odešel z politiky. Pracoval jako novinář v Lidových novinách, jako válečný zpravodaj v Bosně a Hercegovině, vydával časopis Transitions, krátce pracoval v Českém rozhlase.

 Je autorem tří knih (např.: „Všem sráčům navzdory“), divadelní hry a natočil i několik dokumentárních filmů. Své texty publikuje na internetu a v Deníku N.

Děkujeme touto cestou za návštěvu a těšíme se na další setkání.

MK

 



Zpět

Gymnázium Ostrov